3 Σεπτεμβρίου 2006

Πολεμικες ιστοριες

Δεν μου αρέσουν οι πολεμικές ιστορίες. Πραγματικές ή φανταστικές... Αλλά το βιβλίο που μόλις τέλειωσα του Ken Fοllett, The Eye of a Needle ήταν πραγματικά πολύ καλό.
Το άρχισα το προηγούμενο Σάββατο, ακούγοντάς το στο iPod όσο έκανα jogging, συνέχισα εχθές, πάλι τρέχοντας και σήμερα όλη τη μέρα στο σπίτι.
Το βιβλίο είναι μεταφερμένο σε 6 Audio CD. Mια ανδρική φωνή το διαβάζει κεφάλαιο προς κεφάλαιο. Χωρίς ηχητικά εφέ, μια φωνή μόνον, αλλά από κάποιον, σίγουρα ηθοποιό, που ξέρει να διαβάζει και να τονίζει τις λέξεις ανάλογα.

Το θέμα του βιβλίου ήταν ένας κατάσκοπος στην Αγγλία, με το ψευδώνυμο η Βελόνα, ο οποίος ανακαλύπτει τα πραγματικά σχέδια εισβολής των συμμάχων στην Νορμανδία και προσπαθεί να επιστρέψει στην Γερμανία για να ενημερώσει με φωτογραφίες και αυτοπροσώπως τον Χίτλερ.
Η αποστολή του είναι πολύ σημαντική για την συνέχεια του Β. παγκ. πολέμου. Οι Άγγλοι προετοιμάζονται για την απόβασή τους στην Γαλλία, και φυσικά έχουν μόνον τότε ελπίδες, εάν καταφέρουν να ξαφνιάσουν με τον τόπο απόβασης τους Γερμανούς. Έτσι προσπαθούν να τους κάνουν να πιστεύουν ότι η Νορμανδία είναι απλός αντιπερισπασμός, ενώ ο πραγματικός στόχος είναι το Calais.

O κατάσκοπος, η Βελόνα, είναι 100% επαγγελματίας και ως γερμανικός αξιωματικός αφάνταστα άψογος, ψύχραιμος και αποτελεσματικός. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον κυνηγούν χρόνια, συμβαίνουν πολλά φανταστά και διάφορα, "ερασιτέχνες" αντικατάσκοποι δολοφονούνται, η Βελόνα αλλάζει ταυτότητες σαν τα πουκάμισα, μετακινείται με βάρκα, τρένο και αυτοκίνητο... μέχρι που φτάνει στο "νησί των καταιγίδων" όπου τελικά καταφέρνει μια γυναίκα (!!!!) να ματαιώσει την μετάβασή του στο γερμανικό υποβρύχιο.


... Ελπίζω κάποτε και εγώ να μπορέσω να καταφέρω να φτιάξω μια τόσο υπέροχη και ολοκληρωμένη ιστορία.
Σηκώνω συμβολικά το καπέλο μου (αν είχα ένα, θα το έκανα και στην πράξη) για την δουλειά και την διάνοια αυτού του ανθρώπου.
Συγχαρητήρια κε Ken Follett και σας ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες ώρες που πέρασα μαζί με το βιβλίο σας.