15 Ιανουαρίου 2006

Aστυνομικο (Εξεταση των ψηφιακων δεδομενων)

Σάββατο 2.30μμ

Μετά το μεσημεριανο φαγητό πέρασε η επιθεωρητής Μαρία Ρίζου από την σήμανση. ρώτησε τον θυρωρό στην είσοδο το δρόμο προς το γραφείο του τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Δεδομένων. Βρήκε τον υπεύθυνο υπάλληλο μπροστά στον υπολογιστή του να κοιτάει κολόνες άπειρων αριθμών και ακαταλαβίστικων συμβόλων με τέτοια προσοχή λες και μπορούσε να τα διαβάσει σαν ένα βιβλίο. Τα μάτια του χτενίζανε με ταχύτητα την οθόνη, μια από αριστερά προς τα δεξιά, άλλοτε ανάποδα, μια από κάτω προς τα πάνω, ενίοτε διαγωνίως. ήταν ένας νεαρός, μάλλον αρχές είκοσι, ξερακιανός με σκούρα κοντά ανάκατα μαλλιά, φορούσε στρογγυλά γυαλιά με μεταλλικό σκελετό, τζιν, καφέ πουλόβερ και αθλητικά παπούτσια με παράταιρες κάλτσες.

-Δεν ήταν κανένα πρόβλημα, απάντησε στην ερώτηση της επιθεωρητού, αν είχαν κερδίσει δηλαδή πρόσβαση στον υπολογιστή της Ζησοπούλου.
Βρήκαμε μερικά αρχεία του online banking, με καταγραφές των έξοδων και εισόδων του λογαριασμού της τράπεζας, κάποια άλλα παλαιότερης ημερομηνίας τα οποία ήταν εργασίες του πανεπιστήμιου, μουσικά αρχεία και πολλές ψηφιακές φωτογραφίες.
Στο email client βρήκαμε ανάμεσα σε άλλα μηνύματα και blog postings της Ζησοπούλου.

-Email, client, blog, postings...; Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τίποτε από αυτά που μου λέτε.
-Εεε..., εντάξει λοιπόν στο πρόγραμμα με το οποίο διάβαζε και έγραφε τα email της βρήκαμε σε κάποια μηνύματα τα κείμενα και τη διεύθυνση του ημερολογίου που έγραφε η Ζησοπουλου στο ίντερνετ.
Στο ημερολόγιό της έβαζε συνήθως ποιήματα. Είχε κλειστά τα σχόλια, συγνώμη εννοώ δεν είχε δώσει την άδεια να της αφήνουν σχόλια στα εκάστοτε κείμενά της, οπότε δεν ξέρουμε εάν ήταν αγαπητή στον κύκλο των άλλων που γράφουν ή όχι.
Τα ποιήματά της ήσαν επί το πλείστον πολύ μελαγχολικά. Άμα θελήσετε να ρίξετε καμιά μάτια η διεύθυνση του ημερολογίου της στο ίντερνετ είναι http://nipiagogos.blogspot.com/.

Τα αρχεία από το chat ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Μπορέσαμε να αναπλάσουμε κάποιες συζητήσεις και την λίστα των εικονικών φίλων της. Έκανε επανειλημμένως chat με ένα χρήστη με το όνομα Nickson, η ίδια χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο δεν_ειμαι_αγγελος και έγραψε με τα επόμενα άτομα: A-Man, qqz123, why_not86, tomtom, lover24, ToChatΟrNotToChat

Τα chat με τον Νickson ήταν πολύ πικάντικα, εκτυπώσαμε κάποιες ηλεκτρονικές συζητήσεις της, άμα θέλετε να τις διαβάσετε, αλλά προσοχή δεν είναι κάτι που θα διαβάσετε σαν παραμυθάκι στην κόρη σας για να κοιμηθεί τα βράδια, της είπε και της έκλεισε το μάτι με νόημα.

"Ποιος του είπε ότι έχω κόρη;" αναρωτήθηκε ενοχλημένη η Ρίζου.

-Γενικά οι συζητήσεις στα chat είχαν μια ερωτική χρεία αλλά μόνον σε ένα τύπο με το ψευδώνυμο lover24 έδωσε το νούμερο του τηλεφώνου της, όπως διαβάσαμε παρόλο που της ζητήθηκε επαναληπτικά. Κάποτε κανόνισε κάποιες συναντήσεις, μάλλον με άλλους από τα bl... ημερολόγια. Το τελευταίο chat το έκανε με τον lover24 και διάρκεσε 5 ώρες, από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.
Αυτά λοιπόν, με χρειάζεστε τίποτε άλλο;

-Ευχαριστώ, όχι για την ώρα. Πότε θα μου στείλετε την αναφορά;
-Μόλις εκτυπώθηκε. Ορίστε, μην κοκκινίσετε όμως διαβάζοντάς τα, είπε με ένα ηλίθιο χαμόγελο προτείνoντάς της έναν φουσκωμένο κίτρινο φάκελο.

Η Μαρία Ρίζου αποφάσισε να επιστρέψει σπίτι της. Δεν ήθελε να γυρίσει η Ειρήνη με την Κατερίνα και να την ψάχνουνε. Ήδη ήταν πολύ ευγενικό από την γειτόνισσα να πάει με την κόρη της στο ζωολογικό πάρκο. Εντάξει η Ειρήνη δεν ήταν άπλα και μόνον μια γειτόνισσα. Είχε βοηθήσει μάνα και κόρη επαναληπτικά όπου και όταν μπορούσε από τότε που μετακόμισαν στην πολυκατοικία. Έκανε baby sitting τα βράδια όταν η Ρίζου έπρεπε να λείπει για δουλειά ή πήγαινε να πάρει την μικρή από το σχολείο όταν δεν προλάβαινε η μητέρα να φτάσει έγκαιρα. Με τον χαρούμενο αλλά και διακριτικό της τρόπο είχε καταφέρει να κερδίσει όχι μόνον την καρδιά της μικρής αλλά και να γίνει μια καλή φίλη της μητέρας.

"Έτσι και αλλιώς τηλέφωνα υπάρχουν παντού" σκέφτηκε κατευθυνόμενη προς το σπίτι της.

-Kε Αποστόλου; Μαρία Ρίζου, ενοχλώ;
...
Οι γονείς της Ζησοπουλου με ενημέρωσαν ότι δώσατε το ελεύθερο για την ταφή της, μήπως έχετε έτοιμη την νεκροψία;
...
Ποτέ θα την έχω;
...
Γίνεται μήπως αύριο το πρωί με φαξ, έχετε το νούμερο του σπιτιού μου να τη στείλετε;
...
Eυχαριστώ πάρα πολύ, χαίρεται, είπε και έκλεισε το τηλέφωνο.


-Xαίρεται κε Μιχαηλίδη, επιθεωρητής Μαρία Ρίζου, ερευνώ μια υπόθεση για την οποία χρειάζομαι την βοήθειά σας.
...
Μην ανησυχείτε απλή ρουτίνα, αλλά μάλλον θα με βοηθήσουν οι απαντήσεις σας να καταλάβω καλύτερα τον χώρο των chat και των ημερολογίων που γράφονται στο ίντερνετ.
...
Προτιμώ να μιλήσουμε από κοντά και όχι από τηλεφώνου, μήπως θα μπορούσατε να περάσετε την Δευτέρα στην 1μμ από το γραφείο μου;
...
Εντάξει αν είναι για εσάς καλύτερα στις δωδεκάμισι το μεσημέρι στο γραφείο μου, και του εξήγησε την διεύθυνση πριν κλείσουνε το τηλέφωνο.

Κοίταξε στα χαρτιά της για το όνομα και το νούμερο του κινητού του ανιψιό του μηχανικού αυτοκινήτων. Γαβρίλης Παπαγιάννης, Κύπρου 45, Άνω Γλυφάδα, 6978 2467287.
-Kε Παπαγιάννη, Μαρία Ρίζου, επιθεωρητής της αστυνομίας. Ο θείος σας μου έδωσε το νούμερό σας, ίσως και να τηλεφωνηθήκατε ενδιάμεσα.
...
Πριν ένα μήνα αλλάξατε στο αυτοκίνητο της κας Ζησοπουλου κάποια εξαρτήματα. Χρειάζομαι για το τυπικό και την δικιά σας επιβεβαίωση για τις συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης που έγιναν στο αυτοκίνητο.
...
Άχ δεν είναι σημαντικό, άπλα θέλησα να σας πάρω για να μην το ξεχάσω. Τί ώρα αρχίζετε την δουλειά την Δευτέρα; Θα είχατε χρόνο για να σας δω;
...
Εντάξει τότε θα περάσω από το συνεργείο κατά τις 9 το πρωί. Καλό Σαββατοκύριακο.

- Συνεχίζεται-

ΥΓ. Από χθες μέχρι σήμερα συνειδητοποίησα ότι το τηλεφώνημα στον Παπαγιάννη έπρεπε να γίνει αλλιώς. Όσοι διάβασαν το κεφάλαιο εχθές θα καταλάβουν τι εννοώ, οι υπόλοιποι ας αγνοήσουν αυτό το σχόλιο...

ΥΥΓ. Τα πρόσωπα της ιστορίας είναι καθολοκλήρου πλασματικά και δεν έχουν ουδεμία ομοιότητα με τυχόν πραγματικά άτομα, που φέρουν τα ίδια ονόματα. (Ψάχνοντας στο google για την επιθεωρητή μου βρήκα διάφορα άτομα με αυτό το όνομα :-( )