23 Ιανουαρίου 2006

Aστυνομικο (Πρωινες αποκαλυψεις)

Δευτέρα 8.50 πμ

Σχετικά ξεκούραστη από την ήσυχη βραδιά της Kυριακής και έχοντας μια τόσο γεμάτη σε συναντήσεις μέρα μπροστά της προσπάθησε η επιθεωρητής Μαρία Ρίζου να κερδίσει λίγο χρόνο με το να φτάσει νωρίτερα από τις συμφωνημένες εννέα στο ραντεβού της με τον Γαβρίλη Παπαγιάννη. Ήξερε πλέον τα κατατόπια και κατευθύνθηκε χωρίς χρονοτριβές στο συνεργείο όπου βρήκε τους δυο άντρες να καβγαδίζουν στραμμένοι με την πλάτη προς την είσοδο.

-Το σωληνάκι που έβαλες, τί ανταλλακτικό ήταν;
-Ώχού, τι με ξαναρωτάς; Αφού σου είπα στο τηλέφωνο. Ήταν από τα γνήσια. Αφού δεν με εμπιστεύεσαι γιατί δεν κοίταξες πριν παραδώσεις το αυτοκίνητο;
-Το ξέρεις καλά γιατί δεν το κοίταξα. Επειδή ήμουν απασχολημένος με ένα άλλο αυτοκίνητο που το φτιάξαμε χωρίς απόδειξη. Είσαι σίγουρος ότι το σωληνάκι δεν ήταν από τις απομιμήσεις;

-Πολύ ενδιαφέρον κε Μαύρο, πάρα πολύ ενδιαφέρον. Φοβάμαι ότι σήμερα δεν θα μπορέσετε να έχετε χρόνο για να επιδιορθώσετε αυτοκίνητα χωρίς απόδειξη, γιατί θα πρέπει να με ακολουθήσετε, είπε η Μαρία Ρίζου και η παρουσία της ξάφνιασε τόσο τον Αριστοτέλη Μαύρο που ένα από τα τέσσερα μπουλόνια που κρατούσε στα χέρια του έπεσε με θόρυβο στο πάτωμα.
Κε Παπαγιάννη εννοείται ότι δεν μπορείτε να μας αρνηθείτε και την δικιά σας παρουσία στο αστυνομικό τμήμα.
Θα έρθετε χωρίς προβλήματα, ή να καλέσω το αστυνομικό να σας πάρει με αναμμένη σειρήνα;

Στο αστυνομικό τμήμα ανέλαβε ο καλός άγγελος της Μαρίας Ρίζου τον Παπαγιάννη και εκείνη έστειλε τον Μαύρο στο γραφείο της παρέα με έναν αστυφύλακα. Συνεννοήθηκε με την ψυχολόγο profiler της αστυνομίας να πάει στο νηπιαγωγείο για να παρευρεθεί στην συνάντηση των γονιών της Τριαφυλλίδου με την διευθύντρια. Της εξήγησε τις υπόνοιες που είχαν εκδηλωθεί και αφού την ευχαρίστησε για την βραχυπρόθεσμη βοήθειά της, επέστρεψε στο γραφείο της για την ανάκριση του μηχανικού.

-Κε Μαύρο επαναλαμβάνω την ερώτηση που σας έκανα την Παρασκευή και περιμένω να ακούσω αυτήν την φορά την αλήθεια. Σίγουρα δεν θέλετε να κάνετε τα πράγματα πιο άσχημα από ότι είναι. Με καταλαβαίνετε; Αντιδρώ αλλεργικά όταν μου λένε ψέματα. Μπορεί να μην σας γεμίζω το μάτι ως γυναίκα, αλλά μην ξεχνάτε ότι αντιπροσωπεύω την αστυνομία... Λοιπόν ελέγξατε το αυτοκίνητο πριν το παραδώσετε στην Ζησοπουλου; Ναι ή όχι;
-Όχι. Δεν είχα χρόνο. Ο Γαβρίλης άλλαξε το σωληνάκι, υπέθεσα ότι θα είναι όλα καλά.

-Τί ήταν αυτά που άκουσα περί γνήσιων ανταλλακτικών και απομιμήσεων; Προσοχή, έδωσα τα στοιχεία της συντήρησης που μου δώσατε για να ελεγχθούν αν είναι αναρτημένα στο αυτοκίνητο της Ζησοπουλου τα ανταλλακτικά ή όχι.
-Πριν ενάμισι χρόνο περίπου γνώρισα τον Αντώνη Μάρκου, τον ξάδελφο της Ζησοπουλου. Είχε φέρει το αυτοκίνητο με το οποίο έτρεχε στα rallye και μου ζήτησε να το συντονίσω ανάλογα. Έκανα τις απαραίτητες εργασίες και αναπροσαρμογές του μοντέλου, αλλά όταν έδειξα στον Μάρκου τον λογαριασμό, μου είπε πως δεν είχε αρκετά μετρητά εκείνη την στιγμή. Θα με πλήρωνε τα μισά και τα υπόλοιπα σε κανά δυο μήνες όταν θα φτάνανε στον λογαριασμό του τα χρήματα της κληρονομίας από τον παππού του. Ήμουν έξω φρενών. Πρώτα έρχεται και λέει κάντε ότι είναι απαραίτητο και μην σκέφτεστε τα έξοδα και μετά το παίζει φουκαράς. Όμως τι να κάνω, να του στείλω τον Γαβρίλη να τον σπάσει στο ξύλο; Τί θα κατάφερνα; Έτσι του έδωσα τους δυο μήνες προθεσμία αλλά ούτε μέρα παρά πάνω. Ενδιάμεσα συμβούλευσε την ξαδέρφη του να έρθει σε εμένα και αγόρασε εκείνη το fiesta. Είδα σύντομα λεφτά, τουλάχιστον από εκείνη και περίμενα σαν σε αναμμένα κάρβουνα. Στο τέλος των δυο μηνών πάλι δεν είχε όλο το υπόλοιπο αλλά ήρθε με μια καινούργια πρόταση. Θα με πλήρωνε εις είδος. Ένα φιλαράκι που του χρώσταγε λεφτά του έδωσε ανταλλακτικά από μια εταιρεία που φαλίρισε και θα μας τα παρείχε αντί για λεφτά. Με διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για γνήσια ανταλλακτικά και δέχτηκα. Όμως τα κομμάτια ήταν επί το πλείστον μαϊμούδες. Αποφάσισα να τα κρατήσω για να έχω κάτι με το οποίο να μπορώ να τον πιέσω να με πληρώσει αλλά δεν τα χρησιμοποίησα στις επισκευές. Ενημέρωσα και τον Γαβρίλη για να μην τα μοντάρει κατά λάθος πουθενά. Είναι επικίνδυνες οι μαϊμούδες, έχουν πολύ μικρότερο χρόνο ζωής, αντιδρούν σε διάφορες θερμοκρασίες έντονα, επηρεάζουν την λειτουργία ολόκληρου του συστήματος και αν είχε κάποιο αυτοκίνητο πρόβλημα θα ήμασταν οι πρώτοι που θα ελεγχόμασταν.

-Γιατί δεν μου είπατε ότι σας πήρε τηλέφωνο η Ζησοπουλου το πρωινό της Πέμπτης; Και μην αρχίσετε πάλι τα ψέματα, η ώρα της κλήσης είναι καταγραμμένη στην τηλεφωνική συσκευή της.
-Γιατί ποτέ δεν έλαβα ένα τέτοιο τηλεφώνημα. Το πρωί της Πέμπτης ήμουνα στην φοροτεχνικό, τελειώσαμε κατά τις 11 και θα πρέπει να ήταν έντεκα και τέταρτο όταν έφτασα στο συνεργείο.

-Δεν ξέρατε δηλαδή ότι η Ζησοπούλου είχε προβλήματα με το αυτοκίνητό της;
-Όχι, που να το μάθω; Αλήθεια; Πήρε τηλέφωνο; Όταν επέστρεψα γινόταν της τρελής. Ο Γαβρίλης ήταν μόνος, ο πιτσιρίκας είχε πάρει τηλέφωνο ότι είναι άρρωστος, περίμεναν 3 πελάτες τα αυτοκίνητά τους, και ο υπολογιστής είχε μπλοκάρει.

-Το θέμα με τις επισκευές χωρίς αποδείξεις δεν το ξέχασα. Οι συνάδελφοι του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων, θα κάνουν τα βιβλία σας φίλο και φτερό. Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας.

-Μήπως έχετε ένα τσιγάρο; ρώτησε ο Αριστοτέλης Μαύρος προσπαθώντας να βρει ένα νήμα κλωστής να κρατηθεί. Έβλεπε ήδη τον εαυτό του κατεστραμμένο και μέσα στην φυλακή.
-Δεν καπνίζω, απάντησε και τον άφησε απελπισμένο μόνον του στο γραφείο της. Έστειλε τον αστυφύλακα να τον προσέχει, όσο θα πήγαινε να ασχοληθεί με τον Γαβρίλη Παπαγιάννη.
Χτύπησε την γυάλινη πόρτα του γραφείου του καλού αγγέλου και έκανε σήμα ότι ήθελε να του μιλήσει.

-Τί σου είπε ήδη; ρώτησε τον συνάδελφο που είχε αναλάβει την ανάκριση όταν αυτός βγήκε στον διάδρομο.
-Όχι πολλά. Ότι στο συνεργείο υπήρχαν κάποια κιβώτια με ιδιαίτερα ανταλλακτικά. Κάποιος τους τα είχε δώσει αντί για πληρωμή, αλλά ο Μαύρος τους είχε πει να μην τα χρησιμοποιήσουν. Ήταν απομιμήσεις και θα έκοβε τα πόδια σε όποιον τα άγγιζε.

-Το σωληνάκι που άλλαξε στο αυτοκίνητο της Ζησοπουλου ήταν από αυτά τα κιβώτια;
-Επιμένει πως όχι.
-Οκ, σε ευχαριστώ, τώρα αναλαμβάνω εγώ.

-Αλήθεια ήταν ευχαριστημένη η Ζησοπούλου από τις υπηρεσίες σας όταν έφυγε από το συνεργείο σας το πρωί της Πέμπτης; πέταξε η Μαρία Ρίζου άδεια για να πιάσει γεμάτα μόλις μπήκε στο γραφείο, ακριβώς εκείνη την στιγμή που ο Γαβρίλης Παπαγιάννης έπινε μια γουλιά νερό.

Όμως ο ανιψιός του μηχανικού αυτοκινήτων θα χρειαζόταν λίγο χρόνο μέχρι να επανέρχετο σε κατάσταση ώστε να μπορεί να απαντήσει. Η ανέλπιστη ερώτηση τον έκανε να στραβοκαταπιεί, να ξεσπάσει σε σπασμώδη βήχα και να παλεύει για καναδυό λεπτά απελπισμένα για να πάρει αναπνοή.

-Συνεχίζεται-

ΥΓ. H ιστορία και τα πρόσωπα της αστυνομικής ιστορίας είναι φανταστικά και ουδεμία ομοιότητα έχουν με καταστάσεις και πρόσωπα της πραγματικότητας.