6 Δεκεμβρίου 2005

Aστυνομικο (Νεκροψια)

Όλο το απόγευμα ασχολήθηκε ο Πέτρος Αποστόλου, παθολόγος του νεκροτομείου, με την νεκροψία του πτώματος του πάρκου. Ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική, "Το φάντασμα της όπερας", ελευθέρωσε το σώμα από τα ρούχα, η πληγή στην κοιλιά να χάσκει, ορατή για όλους, κρατώντας όμως άγνωστα τα αίτιά της. Κοίταξε για αιματώματα, δε βρήκε κανένα, έψαξε για υπόλοιπα ξένου δέρματος στα νύχια, κοίταξε στο στόμα, και παρατήρησε τα υπέροχα προσεγμένα δόντια και την ποιότητα των σφραγισμάτων, ζύγισε το σώμα, μέτρησε το ύψος, έψαξε για αυγά μύγας σε ανοίγματα του σώματος, προκειμένου να προσδιορίσει με ακρίβια την στιγμή του θανάτου. Βρήκε στο στόμα, στα αυτιά και στην μύτη, αλλά η συγκέντρωση τους επιβεβαίωσε τον αρχικό του υπολογισμό. Έλεγξε το σώμα, για ίχνη ξένου DNA. Υπολόγισε την ηλικία του πτώματος. Έγκαιρα στο τέλος της εξωτερικής εξέτασης τελείωσε και η όπερα. Χαμογέλασε, πάλι τα κατάφερε, να έχει το σωστό timing.

Έβαλε το CD με το Βolero του Ravel και πήρε στα χέρια του το νυστέρι. Με μια κίνηση, ένδειξη επαγγελματικής εμπειρίας και ταλέντου, έκανε μια τομή από το ύψος της καρδιάς μέχρι το στομάχι και άρχισε να παρατηρεί τα όργανα από πάνω προς τα κάτω. Οι πνεύμονες και η καρδιά ήσαν σε καλή κατάσταση. Το ότι δεν ήταν καπνιστής φαινόταν και χωρίς τόσα χρόνια εμπειρίας, όμως η καρδιά του έδειχνε ότι γυμναζότανε, πρόσεχε το φαγητό του αλλά και ό,τι είχε καλά γονίδια.

Οι κοιλιακοί μυς γυμνασμένοι. Άδειασε το περιεχόμενο του πληγωμένου εντέρου στο ειδικό μεταλλικό δοχείο. Μια παχύρρευστη μάζα ήδη σε κατάσταση αποσύνθεσης. Τα υγρά πρέπει να ήταν σαμπάνια, τα αναγνωρίζει και χωρίς μικροσκόπιο ή άλλες χημικές αναλύσεις. Αλλά τι ήταν η στερεή τροφή; Έπρεπε να κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις αφού τελειώσει την αυτοψία. Εξέτασε νεφρά, πάγκρεας όλα κανονικά.

-Αφού είσαι τόσο υγιής γιατί κατέληξες στο τραπέζι μου; ρώτησε το πτώμα, χωρίς να περιμένει βεβαίως απάντηση.

7 μισή το βραδύ, αφού έφαγε η Μαρία Ρίζου με την κόρη της για βραδινό, πήρε τηλέφωνο τον γιατρό για να ρωτήσει εάν τελείωσε με την έκθεσή του. Έδωσε στα πεταχτά ένα φιλάκι στην κόρη της, της είπε να μην αργήσει να πέσει για ύπνο, στο δρόμο προς τα κάτω, χτύπησε την πόρτα της γειτόνισσας από τον 3ο και της άφησε τα κλειδιά του διαμερίσματος για το βραδινό baby sitting.

Οδηγώντας σκεφτότανε αυτά που της είπε ο γιατρός. Το θύμα ήταν γύρω στα 40, υγιές, γυμνασμένο, με προσεγμένα δόντια, πέθανε στις 2 πμ, είχε σεξουαλική επαφή πρόσφατα, το ξένο DNA που βρέθηκε στο μεσοδιάστημα κάτω από τα νύχια του ταιριάζει με αυτό που βρέθηκε στο στόμα του. Λίγο πριν πεθάνει ήπιε σαμπάνια και έφαγε μεγάλες ποσότητες γλυκού. Η ανάλυση των συστατικών θα τελείωνε σε 15 λεπτά.

"Αύριο αν είναι καλός ο καιρός, να πάμε με την Κατερίνα να δει στο πάρκο τα ζωάκια και μετά να δοκιμάσουμε αυτή τη διαβόητη τούρτα αμυγδάλου στο καφενείο" σκέφτηκε ψάχνοντας στο διάδρομο την πόρτα του γραφείου του ιατροδικαστή Πέτρου Αποστόλου.

-Συνεχίζεται-