28 Απριλίου 2009

Ανοιξιάτικα σκιρτήματα

Σιγά σιγά αρχίζεις
χωρίς λόγο να χαμογελάς
τα τραγούδια σαν χαζός
του ραδιοφώνου να μουρμουράς

Είναι η άνοιξη λες σαφώς
και ο καλός καιρός
τον λόγο ξέρεις όμως πιο καλά
είσαι δεσμευμένος αλλά...

Ανοιξιάτικα σκιρτήματα
σε πληγωμένες καρδιές
παιδιάστικα καμώματα
για καινούργιες αγκαλιές

26 Απριλίου 2009

Μπλέ

Το λάπτοτ στο αριστερό το χέρι
κρατά η μικρή για δες καλέ
στο κόσμο της το μπλέ
είναι και ας μην το ξέρει

Αντί για μάτια δυο κουκκίδες
λίγα μαλλιά και πεταχτά
πρόσωπο ξέξασπρο και άδειο
αλλά το στόμα το ξέχασαν, είδες;

Φόρεμα τριγωνικό
και δαγκωμένο μήλο
ποιος ξέρει τι να' χει στο μυαλό
το ανθρωπάκι αυτό το εικονικό


23 Απριλίου 2009

Στον καθρεπτη...

...σε ψαχνω
το βλεπω
σε εχασα για παντα

Τον χρονο που περασε
τον βλεπω
τα νειατα που σωθηκαν

δε τα βλεπω
και λείπουν πλεον
στον καθρεπτη...

16 Απριλίου 2009

Η σούπα

Μια σούπα μια φορά
εκεί που έβραζε για τα καλά
σκέφτηκε τον τέντζερε
και από συμπόνια αναστέναξε

Τα βράδια πως ο καημένος πλήττει
βρώμικος στον νεροχύτη...
Λες όμως τότε κρυφά για 'με να κλαίει
να με ποθεί μα να μη το λέει;

Μια σούπα μια φορά
εκεί που έβραζε στα ζεστά νερά
ξαφνικό πόθο ένοιωσε
και από συγκίνηση άφρισε

Αναλογίστηκε τι ερωτικές εκστάσεις
με μεταφυσικές προεκτάσεις
της έδινε η σκέψη του κρυφού της θαυμαστή...
Δεν άντεξε και κόχλασε, τέτοια χαρά ήταν πολλή

14 Απριλίου 2009

Πως λένε...

Με ρωτάς γιατί σταμάτησα. Γιατί δε γράφω αφού μου αρέσει, γιατί δε κάνω αυτά που θα΄θελα και τον χρόνο μου με άλλα σπαταλώ.
Το "γιατί" σου φαντάζει ειλικρινές, στα μάτια σου διαβάζω την απορία, νόμιζα όμως πως τουλάχιστον εσύ τον βασικό λόγο ξέρεις και ξαφνιάζομαι. Είχα πολλά να πω τότε. Τότε που στα σύννεφα πέταγα, που το φρέσκο αέρα της αγάπης ανέπνεα και το ανέλπιστο όνειρο ζούσα.
Είχα πολλές εικόνες μέσα μου, πετούσα τις λέξεις σαν βότσαλα πάνω σε ήρεμη λίμνη. Αγνή παιδική χαρά έπαιρνα από το τίποτε, όσο έβλεπα τους κύκλους να ταράζουν την επιφάνειά της. Νόμιζα πως επιτέλους είχα βρει το νόημα της ζωής ή μη τι άλλο, τουλάχιστον της δικής μου και ενδιέφεραν οι κύκλοι των βότσαλών μου. Έτσι ήταν γιατί έτσι ένοιωθα.

Με ρωτάς γιατί σταμάτησα, γιατί δε γράφω αφού μου αρέσει, γιατί τον χρόνο μου με άλλα σπαταλώ. Άκου λοιπόν αφού ρωτάς, παρόλο που τους λόγους πολύ καλά γνωρίζεις.

Τρόμαξα όταν οι κύκλοι από μόνοι τους μεγάλωσαν, με αναστάτωσε η αλλαγή, μου άρεσε όμως ο φρέσκος αέρας και η ταχύτητα και το όλο μου έδωσε θάρρος. Αύξησα την συχνότητα των λέξεων, θέλησα το μέγεθος των κυμάτων και άλλο να μεγαλώσω. Έπαιξα το παιχνίδι χωρίς να ξέρω τους κανόνες του. Δεν με ενδιέφερε να το κατέχω πλήρως και άρχισα να πλέω, όπου τα κύματα με έβγαζαν, όσο ψηλά ή χαμηλά να με πήγαιναν. Το ταξίδι ήταν συναρπαστικό δεν λέω. Βρέθηκα σε μέρη που ούτε που ήξερα ότι υπήρχαν. Είδα ικανότητές μου, που ούτε φανταζόμουν πως τις είχα. Έζησα συναισθήματα που μέχρι τότε σε άλλους θαύμαζα. Άκουγα χρώματα, μύριζα εικόνες, γευόμουν μελωδίες, ζύμωνα αναμνήσεις, μαγείρευα όνειρα. Ήταν ωραίος εκείνος ο καιρός. Πανέμορφος. Δεν είναι στο χέρι μου, που έχει περάσει. Δεν είναι στο χέρι μου να τον επαναφέρω. Δε μπορώ, όσο και να το θέλω. Όσο και να τον επιθυμώ. Σταμάτησα να πιστεύω πως θα επιστρέψει. Πονά η ιδέα αλλά δεν μπορώ παρά να την αποδεχτώ. Είναι κρίμα, αν μη τι άλλο, για μένα και μόνον, αλλά δυστυχώς τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως λένε:
"Άμα είναι να ρθει θε να ρθει αλλιώς θα προσπεράσει".

Αρκεί αυτό ως απάντηση; Τι λές;

4 Απριλίου 2009

Ψιτ κύριος...

Ψιτ κύριος; Να σου πω κάτι; Μη κοιτάς τριγύρω σου, μη αναρωτιέσαι. Εσένα ρωτώ, σε εσένα απευθύνομαι. Να σου πω; Αλήθεια σε ενδιαφέρει; Άκου λοιπόν:
Βαρέθηκα να ακούω για ρομαντικές αγάπες. Βαρέθηκα να διαβάζω για ανεκπλήρωτους έρωτες. Βαρέθηκα τη συναισθηματική μιζέρια της ζήλιας.
Σε αγαπώ τόσο που πονά, όσο άλλη/ος ποτέ δε αγάπησε πρωτύτερα ή μετέπειτα, αλλά πως μπορώ να σου δωθώ αν δεν ξέρω πως και εσύ με αγαπάς; Πως μπορώ να βεβαιωθώ πως δεν την/τον θυμάσαι ακόμα; Πως μπορώ να είμαι σίγουρη/ος πως μόνον για μένα χτυπά η καρδιά σου;

Έτσι σκέφτεται [εκείνη συνήθως] και είτε το λέει είτε όχι ζει με την αγωνία του να μη χαθεί αυτό που θεωρεί σημαντικό, και είναι συνέχεια σε μια αναμονή της καταστροφής. Δε ζει αυτά που συμβαίνουν, θετικά ή αρνητικά [αλλά άκρως υπαρκτά] παρά προσπαθεί να εξηγήσει τις κινήσεις του, τα λόγια που της είπε, αυτά που δεν της είπε, και δεν βρίσκει ησυχία. Δεν πιστεύει τίποτε. Ούτε λόγια, ούτε αυτά που βλέπει, ούτε αυτά που η λογική θα την έκανε να συμπεράνει. Και μένει εκεί καθηλωμένη, φυλακισμένη στο κλουβί που μόνη της δημιούργησε και ξεχνά πως η ζωή είναι σκληρή. Σκληρή, με ακούς; Σκληρή.

Ξεχνά πως υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν, άλλοι που κακοποιούνται ή που σκοτώνουν για να μη σκοτωθούν. Πως πολλοί δεν έχουν που να μείνουν, που έχασαν την δουλειά τους και δεν βρίσκουν άλλη ή που τους αναγκάζουν να δουλεύουν χωρίς την θέλησή τους. Που πεθαίνουν από τις αρρώστιες, που βασανίζονται από απολυταρχικά καθεστώτα, πως τρέμουν μη κάποιοι βγάλουν το άχτι τους στην οικογένειά τους αντί σε αυτούς...

Σκληρή είναι η ζωή με ακούς. Σκληρή και ανήλεη, αλλά εσύ [καλώς ή κακώς] όλα αυτά τα αγνοείς. Εσύ -βλέπεις- έχεις την πολυτέλεια να ασχολείσαι με συναισθηματισμούς οπότε αφού εσύ αντικειμενικά δεν έχεις λόγο να στεναχωριέσαι, στεναχωριέσαι γιατί είναι ρομαντικό.

Βαρέθηκα τον ρομαντισμό με ακούς; Τον βαρέθηκα.
Ωμός ρεαλισμός μας χρειάζεται. Ωμός ρεαλισμός όπως και ωμή είναι η ζωή που ζούμε πραγματικά...

Ψιτ κύριος... καληνύχτα. Και που 'σαι; Με το ρεαλισμό άρχισε από αύριο. Αν η ζωή σου φαντάζει δύσκολη να την καταλάβεις, να είσαι σίγουρος πως τα όνειρα έχουν ακόμα πιο αδιανόητους κανόνες.